lauantai 15. elokuuta 2015

Perinteiset kirkkohäät vai jotain aivan muuta?

Emme ole kumpikaan kovin uskonnollisia ihmisiä, mutta olen pikkutytöstä lähtien haaveillut isoista kirkkohäistä. Myöhemmin olen alkanut pohtimaan myös muita vaihtoehtoja, mitä jos meidät vihittäisiinkin jossain muualla? Tässä joitain vaihtoehtoja joita olen miettinyt.
Perinteiset kirkkohäät
Perinteinen kirkkovihkiminen
Olen aina pitänyt itsestäänselvyytenä, että haluan mennä naimisiin kirkossa. Tämä ei johdu siitä, että olisin erityisen uskonnollinen ihminen. Kuulumme kyllä molemmat kirkkoon, mutta on suoraan sanottuna en ole tainnut koskaan käydä kirkossa, muuten kuin tietyissä juhlissa. Kirkkohäissä on kuitenkin tietynlaista perinteikkyyttä ja tunnelmaa, mikä minua miellyttää. Lisäksi kirkkovihkiminen ei mielestäni vaadi erityisiä koristeluja, sillä monet kirkot ovat jo itsessään niin kauniita.

Kuva täältä
Vihkiminen ulkona
Vihkiminen ulkona olisi ihana ajatus. Suomen kesä on kuitenkin arvaamaton, ja mielestäni ulkovihkimiselle pitäisi vähintäänkin kehittää varasuunnitelma. Mitä jos sataa vettä kaatamalla? Tai vielä pahempaa, taivaalta tulee rakeita? Mitä jos tuulee niin kovaa että niin hääpari kuin vieraatkin pelkäävät lähtevänsä lentoon? Toki olisi ihanaa mennä naimisiin aurinkoisena kesäpäivänä järven rannalla, mutta varasuunnitelma olisi oltava valmiina huonon sään varalta!
Vihkiminen juhlapaikalla
Vihkiminen juhlapaikalla
Ulkovihkimistä varmempi vaihtoehto olisi vihkiminen juhlapaikalla sisätiloissa. Tämäkin vaihtoehto voisi olla potentiaalinen, jos vain juhlapaikalta löytyisi kaunis tila tähän tarkoitukseen. Hyvänä puolena tässä olisi se, että vieraiden tarvitsisi vain saapua juhlapaikalle, missä sekä vihkiminen että itse hääjuhla tapahtuisivat. Haastavaa tässä puolestaan olisi varmasti löytää paikka, josta löytyisi paikka niin vihkimiselle kuin itse juhlallekin. Lisäkis tällaista tilaa pitäisi luultavasti koristella enemmän kuin esimerkiksi kirkkoa, sillä kirkossa on jo itsessään tietynlaista juhlavuutta.

Vihkipaikka on asia, jota meidän pitää miettiä. Ulkohäät esimerkiksi laiturin nokassa rauhallisessa paikassa olisivat kyllä ihanan tunnelmalliset, mutta niiden totetuttaminen on huomattavasti työläämpää ja epävarmempaa. Itse en välttämättä innostu vihkiseremoniasta hääpaikalla, sillä sekin aiheuttaa usein lisätyötä, sillä harvoin sille on käytettävissä kokonaan erillistä tilaa. Vihkiseremonian jälkeen pödät ja tuolit pitäisi siis vielä laittaa paikoilleen ja kattaa ja koristella pöydät. Tämä vie paljon aikaa ja tekisin sen mieluummin jo valmiiksi edellisenä päivänä. Katsotaan, mihin vaihtoehtoon lopulta päädymme..

2 kommenttia:

  1. Minulla myös juuri nyt pohdinnassa se, että millainen vihkiminen meille tulee. Kirkko on perinteinen ja tietyllä tavalla helpoin vaihtoehto. Se olisi myös tärkeää osalle sukulaisista, että vihkiminen olisi kirkossa. Itse en kuitenkaan kuulu kirkkoon enkä ole uskonnollinen, joten tietyllä tavalla kirkko on melko kaukainen itselleni, vaikkakin se on ollut osa muita tämän astisen elämäni suurimpia riittejä (kaste, rippikoulu, läheisten hautajaiset..). Kuitenkin jollain tavalla ajatus siitä että en astelisikaan kirkon käytää pitkin isäni käsikynkässä tuntuu hieman oudolta. Täytyykin jossain välissä oikean istua alas ja samalla tavalla pohtia mitä hyviä ja huonoja puolia eri vaihtoehdot tarjoavat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekään en ole millään tavalla uskonnollinen vaikka kirkkoon kuulunkin, ja siksi mietityttää tuo kirkkovihkiminen. Toisaalta taas, niin kun itsekin sanoit niin kirkkovihkiminen on tavallaan perinne ja siksi tuntuisi oudolta että jäisi tuo isän käsikynkässä alttarille kävely pois.. Katsotaa, onneksi on vielä hyvin aikaa miettiä :)

      Poista