sunnuntai 16. lokakuuta 2016

Miksi aikuisten juhlat?

Olen aiemmin kirjoittanut vieraslistastamme täällä. Juhlimme siis häitämme ainoastaan aikuisten kesken. Tällainen järjestely tuntuu nykyään olevan huomattavasti yleisempää kuin aikaisemmin, mutta jakaa silti edelleen TODELLA vahvasti mielipiteitä. Hääryhmissä juurikin tämä on se aihe joka aiheuttaa erimielisyyksiä ja keskustelu kiihtyy puolin jos toisinkin. Haluan painottaa että minä ja Matias rakastamme molemmat lapsia ja Matiaksen puolelta löytyy monta meille todella tärkeää lasta. Olen aikaisemmin itse ollut vain häissä joissa on ollut vieraana myös lapsia ja nekin häät ovat olleet aivan ihania, eivät vain meidän juttumme. Meillä on kuitenkin perustelumme päätöksellemme, jota toivomme myös kaikkien vieraidemme kunnioittavan ja edes yrittävän ymmärtää.

Emme siis kutsu häihimme ollenkaan lapsia. Näillä näkymin nuorin juhliimme kutsuttava tulee olemaan toinen morsiusneidoistani, joka on häiden aikaan 16-vuotias. Muuten kaikki vieraamme ovat täysi-ikäisiä. Toki jos jollain vieraistamme on häiden aikaan niin pieni vauva joka on pakko ottaa mukaan, niin se on asia erikseen.

Ensimmäinen ja merkittävin syy sille, miksi olemme rajanneet lapset pois vieraslistalta, on rajallinen budjetti. Hääbudjettimme on nyt jo paisunut meille aivan älyttömän suureksi ja valitettavasti emme voi kaikkia haluamiamme ihmisiä kutsua. Meille on tärkeämpää saada enemmän aikuisia sukulaisia ja ystäviä häihimme kuin lapsia, jotka eivät luultavasti kuitenkaan muistaisi häistä mitään myöhemmin. Juhlapaikalla on rajallinen määrä paikkoja ja jokaisesta (myös lapsesta) tulee pitopalvelulta lisää kuluja, joten raja on vedettävä johonkin.

Matiaksen sisaruksilla on häiden aikaan sen ikäisiä lapsia, jotka vaatisivat hääjuhlassa jatkuvaa vahtimista (ei kuitenkaan vauvoja). Haluamme että meille tärkeät ihmiset voivat juhlia häitämme rennosti ilman jatkuvaa huolta siitä, missä taaperot milläkin hetkellä viipottaa ja kuka heidän perässään juoksee. Haluamme että he voivat syödä illallisensa rauhassa ilman että lämmin ruoka jäähtyy ja halutessaan nauttia pari lasia viiniä ja booliakin, sekä tietenkin halutessaan tanssia bändin tahdissa myöhään yöhön. Keskusteltuani aiheesta varovaisesti Matiaksen siskon kanssa, hän oli onneksi samoilla linjoilla kanssamme ja sanoi että olisivat joka tapauksessa jättäneet lapset hoitoon häiden ajaksi.

Viimeisen kohdan kanssa toivon lukijalta pientä pilkettä silmäkulmaan. ;) Yksi häihin liittyvä painajaiseni liittyy juurikin lapsiin häissä. Jonkun lapsi huutaa ja mesoaa kesken vihkimisen eikä kukaan kuule kun sanomme toisillemme tahdon.  Joku toinen pikkumussukka saa itkupotkuraivarit juuri kesken isäni puheen ja liikuttava hetki on tipoteissään iäksi. Lapset juoksevat koko jääjuhlan ajan ympäriinsä leikkien milloin hippaa ja milloin piilosta. Tiedän että on jokaisen vanhemman tehtävä pitää huoli siitä, että oma lapsi käyttäytyy juhlissa tilaisuuden vaatimalla tavalla, mutta kokemukseni mukaan näin ei kuitenkaan läheskään aina valitettavasti ole.

Meidän häitämme juhlitaan siis ainoastaan aikuisten kesken näistä syistä. Uskon että joku kaukaisempi (ja ehkä läheisempikin, mistäs sitä tietää?) sukulainen pahoittaa mielensä tästä ja joku saattaa jättää jopa tulematta. Mielestäni kuitenkin jokainen hääpari järjestää juuri oman näköisensä häät ja tämä sopii parhaiten juuri meille. 

Ps. Iltalehti kyseli suomalaisilta aiheesta jonkin aikaa sitten, tässä vielä linkki videoon. Heh. ;)

Mitä ajatuksia lapsettomat häät herättävät muissa? Onko teihin häihinne kutsuttu lapsia vai juhlitteko aikuisten kesken?

8 kommenttia:

 1. Mä olen ehdottomasti sitä mieltä, että mikäli se hääparin toiveena on - viettää lapsettomat häät - ei siinä ole pienintäkään herneen nykäisemistä hengityselimistöön. Aivan samalla tavallahan jokainen häihinsä kutsuu ne ihmiset, jotka kokee tärkeäksi saada juhlaansa - eikä sinne silti tulla (ainakaan toivottavasti...) kuokkimaan niiden vieraiden osalta, jotka jäivät kutsutuista ulkopuolelle. :)

  Meidän hääjuhlaamme lapset tulevat - osittain siksikin, että meiltä löytyy ennestään kahdeksanvuotias tyttö ja toisekseen siksi, että meidän melko tiiviissä suvussamme olisi melko vaikea saada kaikille suvun lapsille hoitajat juuri sille yhdelle päivää - koska kaikki ovat samassa paikassa, juhlimassa :-D Eikä sen puoleen, me ollaan aina oltu kaikki todella, todella läheisiä - musta tuntuisi meidän juhlamme todella puolikkaalta ilman riiviöitä.

  Mulla on ehkä eniten lapsettomien häiden osalta pistänyt silmään yhdet häät tässä vuoden/parin takaa. Itse en siis ollut vieraana, mutta ystävättäreni oli. Oli joutunut mennä juhlaan ilman avecia (avecia ei tosiaan siis oltu kutsuttu ollenkaan) ja siten, että oli tuntenut koko paikalta ainoastaan morsiamen. Lapsenhoidon kanssa oli tullut juuri ennen häitä pientä ongelmaa, ja kun hän oli morsiamelta tiedustellut ystävällisesti, voisiko lapsi tulla mukaan - no - hyvä, ettei syttynyt sentään kolmatta maailmansotaa... :-D Ei sen puoleen, onneksi lapsenhoito oli sitten järjestynyt. Itse lapsettomuuden puolesta ehkä eniten herätti ajatuksia se, että pariskunnalla itsellään oli jo ennestään pieni lapsi (mukana hääjuhlassa) ja tuore rouva oli vielä viimeisillään raskaanakin. Ei toki mun asiani päättää, mutta tuntui hieman... Kaksijakoiselta. Hääparin oma lapsi mukana, ja kaikille muille ehdoton kielto.

  Joka tapauksessa - liputan siis kyllä ehdottomasti sen puolesta, että juhlista pitää saada tehdä hääparin näköiset, kuin oloisetkin! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin varmasti se hääparin oma elämäntilanne vaikuttaa siihen, kutsutaanko lapset. :) Meillä kun ei omia lapsia ole niin tämä tuntuu meille sopivimmalta ratkaisulta, ja ymmärrän hyvin että teidän tilanteessa lapset on kutsuttu. Kaikkein eniten itseä häiritsee juurikin tarinat niistä vieraista, jotka eivät ollenkaan kunnioita hääparin toiveita juhlan luonteesta.

   Tuo kertomasi kuulostaa kyllä oudolta, omasta mielestä olisi ainakin tosi inhottavaa mennä yksin häihin joista ei tunne ketään muuta kuin morsiamen!

   Poista
 2. Meidän suvuissa ei paljon pieniä lapsia olekaan. Omalla puolella on siskon lapset (häiden aikaan 5 ja 8), jotka ovat myös kummilapsiani, sekä serkulla ja yhdellä ystävällä alle kahden vuoden ikäiset lapset häiden aikaan. Oma toiveeni olisi, että pienimmät jätetään kotiin/hoitoon, mutta kummipojat haluaisin mukaan päivään. Villen puolella sukua ei alle teini-ikäisiä lapsia olekaan. Ja eihän sitä siis tiedä, montako pikkuista tässä ennen häitä vielä ehtii syntymään.

  Mutta siis minä myös olen ehdottomasti sitä mieltä, että jokainen tekee päätöksen omalta kohdaltaan ja kaikkien tulee sitä kunnioittaa. Luulen, että lapsettomat häät eivät kuitenkaan ole monelle mikään uusi asia, joten ymmärrystä pitäisi kyllä riittää. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näinhän se on ja uskon että lapsettomat häät ovat yleistyneet viime aikoina joten ei pitäisi olla mitenkään ongelmallista enää. :) itsekin tiedän että Matiaksen sisarukset joilla lapsia ovat tästä suorastaan innoissaan, mutta sekä minun että Matiaksen serkut ovat sitten kysymysmerkki, mutta toivotaan että ymmärtävät. :)

   Poista
 3. Teidän häät, teidän "säännöt"!
  Painiskelin jokin aika sitten näiden samaisten asioiden kanssa, ja tuolloin päädyimme siihen että meidän häihin lapset ovat tervetulleita. Mutta jokin osa mussa näkee ja kokee myös lapsettomien häiden järjestämisen hyvänä juttuna! Onhan sellaiset häät luonteeltaan aivan erilaiset!!!! Ja vaikka meille lapsivieraiden kutsumatta jättäminen ei tullut oikeastaan edes kysymykseen haaveilen silti toisinaan siitä millaiset häät meille tulisi jos olisimme päättäneet toisin... mutta molempia ei voi saada, ja me päätimme näin! :) Joka tapauksessa tärkeintä on se, että hääpari saa järjestää mieleisensä häät! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on, minunkin mielestä jokainen tekee niinkuin parhaaksi näkee ja näin saadaan juuri hääparin näköiset häät! :)

   Poista
 4. Meillä oli alunperin samat suunnitelmat, mutta nyt niistä on varmaan pakko vähän joustaa. Tajuttiin nimittäin, Villen serkuissa osa on alle 18-vuotiaita ja pakko kutsua perheet kokonaisina. Laitamme kuitenkin kutsuun toiveen, että lapset jäisivät kotiin tai juhlista niiden on ainakin lähdettävä viimeistään klo 20 mennessä. Tällöin kuvittelisi, että vieraiden on helpompi jättää lapset suosiolla kotipaikkakunnalle isovanhemmille hoitoon yms :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on kyllä myös kutsulistalla perheitä joissa on alaikäisiä lapsia, mutta kutsutaan silti vain vanhemmat. Toivotaan että saavat jätettyä lapset hoitoon ja pääsevät paikalle. :)

   Poista