torstai 16. helmikuuta 2017

Toisten hääbudjetin arvostelu

Minulla on montakin aihetta jonossa odottamassa kirjoitusinspiraatiota (tai tarkemmin sanottuna aikaa), mutta tähän aiheeseen oli pakko tarttua heti, sen verran paljon se herätti ajatuksia myös omassa mielessä. Jälleen kerran Facebookin hääryhmä innoitti minut pohdiskelemaan asioita. Keskustelun aiheena oli tällä kertaa budjetin paisuminen ja mielestäni nimenomaan sellaisella hyvällä, humoristisella sävyllä höystettynä. Omalle kohdalle aihe sopii hyvin koska meidän budjettihan on matkan varrella suorastaan räjähtänyt käsiin. Siitä ehkä lisää joskus toiste.

iso hääbudjetti arvostelu
Kuva: Pixabay

Budjetti on hääryhmissä paljon keskustelua herättävä aihe ja häitä järjestetäänkin selvästi todella erilaisilla budjeteilla lähtien tonnista aina useampaan kymppitonniin asti. Mielestäni on hienoa että erilaisia budjetteja on yhtä paljon kuin on häitäkin! Mutta usein hääryhmissä huomaa ihmisten kauhistelevan toisten suuria hääbudjetteja ja sitä, miten ihmeessä joku voi käyttää niin paljon rahaa yhteen päivään. Kysymys kuuluukin:

Miksi on ok arvostella toisten suurta hääbudjettia, mutta pienen hääbudjetin arvostelu ei ole sopivaa?

Minulle ei tulisi ikinä mieleen sanoa jollekin pienellä budjetilla häitään järjestävälle, että miten edes voitte järjestää häät noin pienellä budjetilla, tai että pelkästään meidän häiden ruuat maksavat paljon enemmän kuin teidän koko häät yhteensä. Minun mielestäni on ainoastaan hieno juttu että jokainen voi järjestää omannäköiset häät juuri sellaisella budjetilla kuin oma tilanne sallii ja itse haluaa.

Me olemme toki myös miettineet meidän hääbudjettia ja kyllähän se etenkin häämatka ja vihkisormus mukaan lukien nousee jo aivan älyttömän suuriin summiin! Emme kuitenkaan näe tätä ongelmana, koska haluamme itse panostaa näihin asioihin ja säästää sitten ennen häitä muista menoista. Mielestäni ei voi kuitenkaan varsinaisesti ajatella että laittaisimme näin paljon rahaa vain yhteen päivään, koska jäähän häistä avioliiton, vihkisormuksen ja häämatkan lisäksi käteen aivan ihania muistoja niin omaan mieleen kuin valokuvienkin muodossa.

Onkohan tässä vähän sama asia kuin ihmisten painon arvostelussa? Tuntuu olevan ihan ok kummastella, miten joku voi olla niin laihassa kunnossa ja että tämän pitäisi syödä enemmän, kun taas lihavuudesta huomauttaminen tai liikuntaan patistaminen on ehdoton ei.

Oletko itse törmännyt hääbudjetin kummasteluun suuntaan tai toiseen? Mitä ajatuksia aihe herättää, onko toisten budjetin kyseenalaistaminen ja kauhistelu mielestäsi ok?

17 kommenttia:

 1. Mää en tiedä, miksi toisten budjettia ylipäätänsä pitää arvostella.

  Mä olisin itse todella hyvilläni, jos olisimme selvinneet niin halvalla, kuin suunnittelimme, mutta budjetti on meilläkin räjähtänyt käsiin. Koska sillon, kun alustava budjetti tehtiin, niin ei osattu ajatellakkaan kaikkea, mihin rahaa menee.

  Ja täytyy sanoa, kyllä mua ahdistaa, kun menee niin paljon rahaa, että en ihmettele, että joku asiasta mainitsee. Se voi olla ihan puhdas taloudellisen järjen reaktio, jos joku on isoa budjettia arvostellut.

  Joku vois vetästä "kateuskortin", mutta miks kukaan olis kateellinen siitä, jos joku käyttää yhteen päivään rahaa huomattavasti enemmän. Juhlien onnistuminen ja varsinkaan kun ei ole suoraan verrannollinen budjetin suuruuteen.

  Mutta oon mä esim törmänny näihin nakitteluihin jo pelkästään valokuvaajien hinnasta. Meitä on niin moneen junaan, mutta itse en pidä minään moista arvostelua. Raha on sen verran herkkä asia ja ns. tabu että se kyllä synnyttää keskustelua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. varsinkaan tunnelma siis lisäten tuohon. :) yksi tärkeä sana jäi uupumaan,

   Poista
  2. No sepä juuri, en kyllä näe syytä arvostella toisten budjettia oli se sitten miten iso tai pieni tahansa! Ja tosiaan kaikkein parasta on se, että jokainen voi järjestää häät juuri itselleen sopivalla budjetilla! Olisin itsekin tosi iloinen jos oltaisiin pysytty meidän alkuperäisessä budjetissa mutta toisaalta en ota liikaa stressiä tästäkään, kerrankos sitä naimisiin mennään. :D

   Toisaalta tuo piikittely tuntuu tosiaan etenkin Facebook-keskusteluissa olevan nykyään enemmän sääntö kuin poikkeus, valitettavasti. Pitkään esimerkiksi fb:n hääryhmässä oli tosi kiva ja positiivinen meininki mutta sekin on muuttunut paljon ryhmän kasvaessa. Mie en itse vaan ymmärrä että miksi joku niin tekee ja mitä iloa siitä saa! :/ Ei sitä tosiaan itse oikein muutakaan voi kuin ainakin yrittää antaa mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos!

   Poista
 2. Amen! Tää on tosi inhottavaa, sillä mielestäni on mahtavaa että häitä voi järjestää ihan millaiseilla budjetilla ja missä elämäntilanteessa tahansa!

  Me ollaan vähän ikävästi kahden kulttuurin ristitulessa mitä tulee hääbudjettiin. Laitamme häihin enemmän rahaa kuin keskiverto suomipariskunta, mutta toisaalta taas huomattavasti vähemmän kuin kanadanpuoleinen suku ja ystävät.. Yritetään olla välittämättä muiden puheista, eipä tämä kenenkään muun rahoista ole pois. Ja faktahan se on, että hyvät bileet on lopputulos ihan muusta kuin budjetin koosta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sinäpä sen sanoit, häiden järjestäminen onnistuu olipa käytettävä rahasumma mitä tahansa :)

   Teillä on kyllä mielenkiintoinen tilanne tosiaan! Nämä Suomessa käytetyt rahasummat kun on vielä tosiaan pieniä verrattuna moneen muuhun maahan! Tsemppiä sinnekin ja yrittäkää tosiaan olla välittämättä toisten puheista :)

   Poista
 3. Olen aivan samaa mieltä kanssasi! Toisten budjettien kauhisteleminen tuntuu todella turhalta ja typerältä. Ylipäänsä mielestäni jokaisella on oikeus käyttää rahansa mihin haluaa eikä se ole kenenkään muun asia. Oli kyseessä sitten häät, auto, asunto tai vaikka vaatteiden ostelu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näinpä juuri, ei ne asiat kuuu muille ja jokainen käyttää rahansa juuri siihen mihin parhaaksi näkee. :)

   Poista
 4. Itse en edes halua laskea budjettia, koska muuten itse ahdistuisin rahan menosta. Toki lasken sen mitä suunnilleen menee siihen kalleimpaan menoerään eli ruokailuun (ravintolassa kun ollaan), mutta muut hankinnat tehdään kuitenkin ripotellen ja niitä kun maksaa aina silloin tällöin niin ne menee siinä muiden arkilaskujen ohella. Itse haluaisin päästä mahdollisimman pienellä rahan menolla ja arvostan sitä todella, että jotkut löytävät niitä reikiä missä säästää rahaa. En arvostele yhtään muiden budjetteja, koska itsekkin tiedän, että meilläkään ei päästä sieltä matallimasta päästä. Enkä myöskään näe mitään syytä miksi suuria budjetteja pitäisi jotenkin arvostella. Luulen enemmänkin ihmisten kauhistelevan niitä sen vuoksi, että kyseessä on oikeasti suuri summa rahaa, että miten ihmisiltä löytyy varaa pitää niin kalliita juhlia. Onhan se aikamoinen potti kerätä rahaa, jos ei ole rahottajia lähipiirissä. Kyllähän se varmasti ihmetyttää, että miten jotkut raaskii käyttää sellaisia summia yhteen päivään. Kyllä itseänikin kauhistuttaa kuinka paljon meillä menee rahaa, mutta sen lisäksi en todellakaan jaksa olla kauhuissaan muiden budjeteista, koska se on jokaisen oma asia kuinka paljon sitä rahaa käyttää. Siksi en ymmärrä miksi joku haluaa omien järjestelyjen ohessa vaivata päätänsä toisten budjeteilla, jolla ei ole mitään merkitystä omien juhlien kannalta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan ne toki hurjia summia mutta itse en jaksa ottaa stressiä omasta rahankäytöstä häiden suhteen enkä etenkään kenenkään muun. :D Ja siis ymmärrän ehkä senkin että joku miettii miten jollain voi olla varaa järjestää niin kalliit häät, mutta joissain keskusteluissa on nimenomaan suoraan kyseenalaistettu sitä että miksi laitatte rahat häihin ettekä johonkin pysyvämpään, ja se ihmetyttää minua. Ainakin omasta mielestäni muistot ja fiilis hääpäivästä on myös pysyviä asioita, puhumattakaan häämatkasta, sormuksesta ja valokuvista.

   Poista
  2. Juu se on ihan totta, että mielestäni myös esim muistot, kuvat, sormus ja mies ne ovat pysyviä ja sen arvoista. Mutta täytyy myös muistaa, että pienen budjetin häät ovat varmasti yhtä ikimuistoiset. Rahalla kun ei voi ostaa muistoja ja tunteita. Mutta ymmärrän täysin pointtisi! En itsekkään halua pihistää tärkeimmistä asioista kuten kuvaajasta, puvusta, sormuksesta, häämatkasta tai ruoasta. Niiden hinnalla ei ole väliä kunhan saa priimaa, koska niistähän ne muistot syntyy :) että siinä mielessä onhan se pysyvä sijoitus :D ja lisäksi meillä on jo kaikki esim asunto ja auto niin miksi silloin ei voisi pistää rahaa johonkin muuhun kerta niitä varten ei tarvitse säästää!

   Poista
  3. Juu ja tottakai pienelläkin budjetilla saa ihanat häät ja muistot, mutta pointtina nimenomaan se että jokainen arvioi itse paljonko haluaa/voi rahallisesti panostaa :) Meillä sama juttu että auto ja asunto ja muut asiat on kunnossa niin on mahdollisuus laittaa rahaa häihin!

   Poista
 5. Just tän takia mä otan budjetin todella harvoin puheeksi, koska aina se saa osakseen niin suurta ihmettelyä. Toisaalta se ärsyttää, koska ihan samanlainen oikeus minullakin olisi kertoa budjetista kuten niillä, joilla se on pienempi. Eikä tietenkään kukaan minua estäkkään, mutta ne reaktiot mitä sillä olen saanut ei ole kovin mukavia. :D Jos ymmärrät mitä ajan takaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu ymmärrän tuon kyllä hyvin ja eipä sitä itsekään tule budjettia hirveästi retosteltua, olen ihan tietoisesti pitänyt sen pois täältä blogistakin vaikka alunperin se oli tarkoitus täällä kertoa. Parempi kuitenkin ehkä näin niin ei tarvitse kenenkään ainakaan ottaa stressiä meidän rahanmenosta. :)

   Poista
 6. Siis jokainenhan saa itse tienaamiaan rahoja käyttää ihan miten tahtoo. Ehkä siinä se arvostelun kohde on se yksi päivä, johon ne kaikki rahat oikeastaan vain hassataan. Meillä budjetti on aika pieni, mutta silti mielestäni kyseessä on paljon rahaa meidän pienillä tuloilla. Itse haluan pistää hyvät kemut pystyyn, mutta mahd. edullisesti, lahjuksia ei oteta vastaan. Koska kyseessä tosiaan on vain yksi päivä, niin kunnolla rahallisesti ei meillä panosteta kuin niihin viihdyttäviin elementteihin (kuten ruoka :D).

  Toisaalta, meidän budjetti tuntuu olevan joidenkin mielestä jotenkin "huono". Kun ei esim. tule bändiä, eikä pukuihin mene paria sataa enempää. Ihan kuin oltaisiin järjestämässä jotenkin paskat juhlat, kun ei kiinnosta tuhlata! On niin paljon muita juttuja, joita varten on pakko säästää.

  Olen ollut vieraana useissa häissä, ja monissa rahaa on palanut ja paljon. Niistä ei kuitenkaan ole koskaan jäänyt mieleen ne asiat, joihin sitä rahaa on laitettu, vaan se tunnelma ja tapahtumat on aina päällimmäisenä mielessä muistoissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juurikin niin että jokainen käyttää rahansa siihen mihin haluaa :) häiden osalta ihmisilläkin on niin erilaisia prioriteetteja mihin haluaa panostaa ja sehän on enemmän kuin okei! Meilläkinhän valtaosa rahoista menee niihin 'isoihin' juttuihin mitkä on meille tunnelman kannalta tärkeitä, kuten juhlapaikkaan, ruokaan ja juomaan, bändiin ja valokuvaajaan :) esimerkiksi koristeisiin käytettävä budjetti taas on oikeasti aika pieni, mutta uskon että suhteellisen pienelläkin rahallisella satsauksella saa jo paljon aikaan kun ostaa käytettynä ja tekee itse.

   Nimenomaanhan se on tärkeintä että jokainen voi itse valita miten paljon haluaa omiin häihinsä käyttää eikä kenelläkään muulla pitäisi minun mielestäni olla tarvetta sitä kyseenalaistaa tai arvostella. :)

   Poista
 7. Voin lohduttaa, että vaikka budjetti tuntuu nyt hurjan suurelta, niin yllättävän nopeasti taloudellinen tilanne korjaantuu häiden jälkeen kahden työssäkäyvän taloudessa.😊 Enkä ainakaan itse ole katunut lainkaan sitä, että häihin ja häämatkaan meni noin puolet säästöistä. Suomessa on ehkä vähän sellainen vaatimattomuuden ihastelun kulttuuri. Ei saisi käyttää rahaa näkyvästi tai ainakaan yhteen päivään. Itsekin hämmästelen kovasti sitä, miten hoikat ihmiset ovat täysin vapaata riistaa. Toisinaan tekisi mieli kysyä hoikkuutta hämmästeleviltä, että kommentoisitko ylipainoisen ihmisen ulkonäköä samalla tavalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näinhän se varmasti on, häiden jälkeen kun ei tarvitse enää säästää häitä varten niin rahaa jääkin sitten ihan eri tavalla säästöön muihin tarkoituksiin. :)

   En usko itsekään että meitä kaduttaisi se että käytetään häihin paljon rahaa, ja kiva kuulla vahvistusta tälle ajatukselle. Tärkeintä on että saadaan sellaiset häät ja häämatka mikä itse halutaan. :)

   Hoikkien ihmisten arvosteluun tosiaan törmää tosi usein ja se jos mikä on kummallista!

   Poista