maanantai 21. marraskuuta 2016

Rahaa häälahjaksi

....Mikäli haluatte muistaa meitä lahjalla, toivomme avustusta häämatkatilillemme FI12345678910.

Jonkun mielestä se on tökeröä ja epäkohteliasta, meidän mielestämme se on käytännöllistä ja järkevää. Nimittäin rahan toivominen häälahjaksi ja tilinumeron ilmoittaminen kutsun liitteessä.

häälahja rahaa tilinumero
Kuva täältä.
Minä ja Matias olemme asuneet molemmat jo vuosia omillamme ja yhdessäkin jo hyvän aikaa, joten meiltä löytyy kaikkea maan ja taivaan väliltä ja vähän muutakin. Meillä on siis tavaraa jo enemmän kuin tarpeeksi ja vaikka muutimmekin jonkun aikaa sitten huomattavasti isompaan asuntoon, tuntuu joka paikka silti olevan täynnä tavaraa. Siksi meille on alusta asti ollut selvää, että emme halua häälahjaksi tavaraa. Meillä menee häihin paljon rahaa ja uskomme että avustus häämatkakassaan on häiden jälkeen enemmän kuin paikallaan, jotta päästään toteuttamaan meidän unelmien häämatka.

Ilmoittamalla toiveemme rahalahjasta jo hääkutsun yhteydessä pyrimme välttämään tarpeettomia häälahjoja, jotka jäisivät meillä kaapin perälle lojumaan tai lähtisivät kiertoon kirpparille. Mielestäni tämä ratkaisu helpottaa myös vieraita: jokainen voi halutessaan muistaa hääparia itse sopivaksi näkemällään summalla suoraan tilille, eikä lahja-asiaa tarvitse sen enempää miettiä.

Meillä ei ole minkäänlaisia odotuksia sille, kuinka paljon kukin vieras antaa rahaa lahjaksi, emmekä myöskään oleta kaikkien antavan lahjaa ollenkaan. Aiomme myös kutsussa tuoda ilmi, että tärkeintä on että meille tärkeät ihmiset ovat juhlimassa kanssamme meille tärkeää päivää, eikä lahja ole missään nimessä pakollinen. Myöskään summalla ei ole meille väliä, kaikki on plussaa häämatkakassassa! Emme myöskään aio kytätä tililtä paljonko kukakin on rahaa antanut. Minulla on itselläni käsitys siitä, paljonko itse antaisin häälahjaksi rahaa mutta jokainen menee oman mielensä ja tilanteensa mukaan näissä asioissa.

Kaikki eivät halua antaa häälahjaksi rahaa vaikka se olisikin parin toiveiden mukaista. Meillä ei tällaisiin tilanteisiin tule varsinaisesti mitään lahjalistaa tai mainintaa, koska meillä ei aidosti ole ajatuksia siitä, mitä tavaralahjoja voisimme toivoa. Aion keskustella kuitenkin äitini ja Matiaksen perheen kanssa siitä, jos joku kyselee lahjatoiveita niin mitä ideoita voisi mahdollisesti heittää. En tiedä keksitäänkö tähänkään vaihtoehtoon varsinaisesti tavaralahjoja vaan ehkä ennemmin lahjakorttiehdotuksia esimerkiksi ravintoiloihin tai aktiviteetteihin, että päästään viettämään yhteistä laatuaikaa. Jos keksimme jotain tavaraa mitä tarvitaan, niin tottakai niistäkin vinkataan halukkaille.

Me menemme siis rohkeasti tilinumerolinjalla siitäkin huolimatta että joku saattaa pitää sitä epäkohteliaana tai muuten huonona juttuna.

Mitä lahjatoiveita muilla on? Onko tilinumeron ilmoittaminen kutsussa mielestäsi epäsopivaa vai hyvä juttu?

10 kommenttia:

 1. Samma här! Me ollaan asuttu häihin mennessä 6 vuotta yhdessä ja omillamme kumpikin varmaan 4-5 vuotta kumpikin ennen sitä. Tavaraa siis on paljon. Ei tarvita yhtään lisää koriste-esineitä, eikä astoita. Itseasiassa kihlajaislahjaksi saaduilla rahoilla ja lahjakorteilla me täydennettiin puuttuvat astiat kaapista.

  Me mennään kans rahalahjatoiveella, ihan sama, pidetäänkö sitä törkeänä. Helpoin meille ja muille. Lahjanhan voi tuoda myös kirjekuoressa, jos ei halua tilille laittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meiltä löytyy myös jo ihan täydelliset astiasarjat joten sinänsä tavaralahjoihin on ideoita kamalan vaikea löytää.

   Hyvä kuulla että muutkin menevät rahalahjatoiveella, ettei olla ainoat. Itse en myöskään vieraana pitäisi mitenkään törkeänä vaan mielestäni se helppottaa myös vieraan tilannetta! Mutta tosiaan hyvä kuulla että muutkin on samoilla linjoilla. :)

   Poista
 2. Meillä tulee kans tilinumero kutsuun, mut se vähän mietityttää et miten ilmaisis asian sillee kauniisti.. Meillä kun ei mee häämatkaan tai asuntosäästämiseen vaan ihan normielämiseen ja ehkä johki viikonloppuun tallinnassa tms.. :D se voi joillekin vaikuttaa tökeröltä jos ei ilmota mihin massit menee... Mut jokatapauksessa ei haluta roinaa nurkkiin joilla ei tehä mitään. Joku "lahjalista" laitetaan kaasoille korvan taa jos joku ny väkisin haluaa tuoda jotain :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mie olen kyllä sitä mieltä että onko tavallaan välttämätöntä edes ilmoittaa, mihin lahjarahat käytetään? Meillä kun on selvä käyttötarkoitus niille niin se on jotenkin luontevaa, mutta mielestäni ei ole velvollisuutta selittää vieraille mihin lahjarahat menevät!

   Poista
 3. Meillä myös sama. Kaapit jo täynnä niin toivotaan rahaa häämatkaa varten. Mun mielest tää oli aika kivasti sanottu "On meillä tarpeeks tavaraa, enemmän kaipaamme maailmaan avaraan. Jos lahjan tahdot meille antaa, voit häämatkarahastoomme kortesi kantaa." (lainattu always walk beside you blogista)

  Kunhan ei vaan mee näin :D http://www.feissarimokat.com/2015/07/ei-haappoinen-haakutsu/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä aika kivasti sanottu, jotenkin vaan minkäänlaiset runot ei oikein ole meidän näköisiä. Voi siis olla että mennään ihan jollain perusmuotoisella tekstillä. Toki runo saattaisi hieman myös pehmentää tuota itse asiaa.

   Luinkin tuon Justiinan feissarimokan, se oli ihan kamala! :D

   Poista
 4. Me ilmaistiin rahalahjatoive kutsussa seuraavanlaisesti: Häihin osallistumisen ehto ei ole lahjojen tuonti - tärkeintä on, että tuotte itsenne paikalle juhlimaan kanssamme tärkeää päiväämme. Jos kuitenkin haluatte muistaa meitä jotenkin, kaino toiveemme on Sydneyn matkakassan kerryttäminen.

  Meille jäi fiilis, ettei kukaan vieraista kokenut tilinumeroa kutsussa tökerönä. Monet kyselivät häissä ja häiden jälkeen meidän reissusuunnitelmista. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kivasti muotoiltu ja hyvä että vierailtakin tulo hyvä vastaanotto :) saitteko sitten kaikilta lahjaksi rahaa vai toiko osa vieraista myös tavaralahjoja?

   Poista
 5. On oikein sopivaa. Kun tilinumero annetaan, kenellekään ei ainakaan tule paineita mistähän morsiuspari tykkäisi tai mistä ei tykkäisi. Meidän kutsuissa lukee "Häälahjaksi toivomme uusia yhteisiä kokemuksia maailmalla. Mahdollisen tukesi häämatkaamme varten voit antaa tilille..."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näin juurikin :) Kivasti muotoiltu tuo teidänkin teksti! Lyhyt ja ytimekäs muttei kuitenkaan töksähtävä :)

   Poista