torstai 10. marraskuuta 2016

Hyvästit kirkkovihkimiselle

Joku tarkkasilmäinen on saattanut huomata, että olen kyllä puhunut blogissa paljonkin juhlapaikastamme Espoon Tallista. Kirkkoa sen sijaan ei ole mainittu sanallakaan. Tähän löytyy enemmän kuin pätevä syy: meitä ei vihitä kirkossa. Tähän päädyttiin pitkän pohdinnan (ja monen kriiseilyn) jälkeen. Haluan avata meidän ajatuksiamme ja suunnitelmiamme myös täällä blogin puolella.

Ensinnäkin, minä olen aina unelmoinut kirkkohäistä. Tarkemmin sanottuna olen unelmoinut kirkkohäistä kotipaikkakuntamme kauniissa puukirkossa Etelä-Karjalassa. Olen kuvitellut itseni kävelemässä hääpuvussa pitkin kirkon käytävää, isäni kanssa, kohti alttaria missä Matias odottaa. Kun päätimme siirtää häät pääkaupunkiseudulle, romuttui myös tämä pitkäaikainen unelmani. Ajattelin tämän kuitenkin olevan ihan ok, sillä kyllähän pääkaupunkiseudulta löytyy kauniita kirkkoja!
vihkiminen juhlapaikalla
Kuva täältä.
Kun juhlapaikkamme varmistui Espooseen, aloin etsiä lähettyviltä sopivaa kirkkoa. Meille on kokoajan ollut tärkeää että vierailla ei ole kirkosta juhlapaikalle liian pitkä matka, sillä emme aio järjestää bussikuljetusta vieraille. Asuimme aiemmin Leppävaarassa, joten Leppävaaran kirkko oli ennestään tuttu ja se ei miellyttänyt meitä. Myöskään muut Espoon pienemmät kirkot eivät meissä herättäneet mitään tunteita, ja Espoon Tuomiokirkko puolestaan on varattu ainoastaan espoolaisille.

Päädyimme siis tämän vuoden alussa jo siihen, että meidän vihkiminen järjestetään juhlapaikalla. Tämä aiheuttaa minussa hieman ristiriitaisia tunteita. Meille kummallekaan uskonto ei sinänsä ole se syy, miksi meille olisi tullut kirkkovihkiminen, sillä emme ole kovin uskonnollisia ihmisiä. En edes muista milloin olisin viimeksi käynyt kirkossa häitä tai rippijuhlia lukuun ottamatta – liekö koskaan! Ainoa asia mikä minua ajoittain harmittaa on juuri nuo haaveet kirkkovihkimisestä ja niiden unohtaminen. Tällainen tuuliviiri kun olen, niin olen vielä muutamaan kertaan pyöritellyt mielessäni vaihtoehtona Vantaan Pyhän Laurin kirkkoa, mutta lopulta olen tullut järkiini ja päätynyt takaisin suunnitelmaan vihkimisestä juhlapaikalla.
vihkiminen juhlapaikalla
Kuva täältä.
Juhlapaikalla vihkimisellä on toki myös hyviä puolia. Se on ensinnäkin vieraille ihan äärettömän helppoa. Suurin osa vieraista on ulkopaikkakuntalaisia ja he tulevat yöpymään hotellissa. Vieraat voivat siis ottaa taksin juhlapaikalle ennen vihkimisen alkua ja toisen takaisin sitten yön pikkutunteina juhlien päätyttyä. Sen enempää sumplimista ja miettimistä ei vieraiden kyydit tarvitse. Vieraiden ei myöskään tarvitse vieraalla paikkakunnalla löytää kuin yhteen paikkaan, joten eksymisen vaara on pienempi.

Meidän kannalta löytyy myös tiettyjä hyötyjä vihkimiseen juhlapaikalla. Ei tarvitse miettiä koristeita kirkkoon, musiikin voi valita vapaammin, ei tarvitse itse liikkua kirkosta juhlapaikalle, rennompi tunnelma vihkimisessä, ei tarvitse hankkia hääautoa… Kyllähän näitäkin onneksi riittää! Kirjoittelen myöhemmin vielä ajatuksia siitä, millaisia ajatuksia meillä on vihkimisen varalle.

Vihitäänkö teidät kirkossa vai juhlapaikalla? Miksi olette päätyneet juuri tähän vaihtoehtoon?

14 kommenttia:

 1. Meidät siunataan juhlapaikalla, vihkiminen on maistraatissa. Perustelut sille, ettemme mene kirkkoon siunattaviksi, ovat pitkälti samat kuin sinulla: vain kotipaikkakuntani kirkko olisi ollut minulle merkityksellinen, mutta hääpaikkakunnan kirkko ei herätä mitään tunteita. Mieluummin siis kauniissa ympäristössä juhlapaikalla.

  Siinä tosin tulee mukaan sellainen kiva pieni epävarmuustekijä kuin suomalainen kesäsää :)

  Olen ollut häissä Espoon Tallissa, se oli tosi kiva juhlapaikka - hyvä valinta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä juuri, kun muut kirkot eivät samalla tavalla herätä tunteita eikä kirkkovihkiminen uskonnollisistakaan syistä ole meille välttämätön, niin päädyttiin sitten tähän. Toisaalta minua viehättää ihan älyttömästi myös rennompi vihkiminen juhlapaikalla, joten näillä mennään. :)

   Suomalainen kesäsää on toki epävarma, meilläkin siksi varasuunnitelmana pitää vihkiminen sisällä juhlatilassa!

   Hei ihan mahtavaa että tulee vastaan joku joka on ollut juhlissa Espoon Tallilla, se on ollut käytössä niin vähän aikaa että harvemmin tulee vastaan ihmisiä jotka ovat siellä käyneet!

   Poista
 2. En halua sekottaa päätäsi enemmän mutta eikö Espoon tuomiokirkossa saa kaikki mennä vihille? :) Espoolaisilla on vain etuajo-oikeus varuksen suhteen. Ja voihan se olla, että teidän päivä on jo mennyt mutta jos olette unelmoineet kirkkohäistä niin kannattaa ehkä vielä kysyä siitä. Meillä on ajatuksena mennä juurikin samassa kirkossa, eikä siihen mitään varsinaista syytä ole. Kumpikaan meistä ei ole erityisen uskovia, mutta olen viettänyt paljon aikaa tuossa kirkossa lapsena kuoron kanssa ja kirkkohäät on aina ollut unelmana. Nuorempana unelmoin Helsingin tuomikoirkosta, mutta se on espoolaisena vaikea saada ja meillä luultavasti aika pienet häät niin näyttäis aika tylsältä niin isossa kirkossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juu, toki on mahdollista mutta meillä oli niin tarkat suunnitelmat kellonajastakin jo että käytännössä ei sitten kuitenkaan. :) Ei se mitään, minulla on oikeastaan jo niin hyvä kuva mielessäni vihkimisestä juhlapaikalla, että alan olla siitä oikeastaan tosi innoissani! Ja kun siihenkään kirkkoon tai yleensä uskontoon ei ole mitään erityistä sidettä niin ei sinänsä haittaa, tällä suunnitelmalla mennään eteenpäin. :)

   Poista
 3. Mulle kirkkovihkiminen on aivan ehdoton valinta. Mulla ei ole uskontoon eikä mihinkään tiettyyn kirkkoon olemassa suhdetta, mutta tykkään kirkon perinteikkäästä asemasta vihkimispaikkana ja kirkosta ylipäätään tilana. Turkulaistuneena haaveilen tällä hetkellä vihkimisestä Turun Mikaelinkirkossa. Tuomiokirkko olisi omaan makuun hiukan liian överi ja iso :D

  Ja hei kiitos tosi kivasta blogista! Oon nyt ehkä kk (tai varmaan jo ylikin) ajan seuraillut ja pysyn ehdottomasti mukana tulevaisuudessakin teidän hääsuunnittelussa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän kyllä paremmin kuin hyvin myös tuon kirkon perinteikkään aseman vihkimispaikkana, ku on itselläkin ollut alunperin se ajatus. :) Nyt kuitenkin olen jo ihan tottunut ajatukseen vihkimisestä juhlapaikalla ja tällä mennään!

   Hei ihan mahtavaa kun olet tullut mukaan seuraamaan meidän hääsuunnitteluja ja kommentoihan jatkossakin ahkerasti! :)

   Poista
 4. Onpa harmi että jouduitte luopumaan kirkkohaaveista! Toisaalta juhlapaikalla vihkimisessä on tosiaan monia hyviä käytännön puolia! :) Meillä on kirkkovihkiminen, ja kävin tätä varten vallan aikuisriparin. Olen myös aina haaveillut kirkkohäistä, ja meillä molemmilla on myös tietty uskonnollinen aspekti siinä mukana. Hieman pohdintaa on meillä teettänyt se, että sulhasen uskonnon, eli katolisen kirkon silmissä avioliittomme ei tule edes olemaan pätevä, koska solmimme sen ev-lut kirkossa. Tässä siis riittää vielä hieman pohdittavaa... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No teillä on sitten tosiaan vielä vähän ylimääräisiä muuttujia siellä. :) tsemppiä pohdintoihin!
   Alkuun tosiaan harmitti tuo kirkkovihkimisen jääminen, mutta nyt olen jo innostunut hieman rennommasta ja ehkä jollain tapaa myös intiimimmästä vihkimisestä juhlapaikalla. :)

   Poista
 5. Meidät vihitään kirkossa. Oon aina haaveillut kirkkohäistä ja se oli aikoinaan hyvä syy käydä rippikoulukin. ;) Otettiin vihkikirkoksi Oulun tuomiokirkko, joka on toki valtava meidän n. 50 henkilön häihin, mutta se vain on niin upea. Ja kirkkohäähaaveisiin kuuluu alttarille kävely upeasti uruilla soitettavan Melartin häämarssin tahdissa. <3

  Jotenkin meille oli vaan itsestäänselvää, että kirkossa mennään naimisiin, en osaa sen enempää selittää. Tottakai mietittiin, että jos mentäisiin pienemmin naimisiin, niin maistraatti olisi voinut olla vaihtoehto, mutta siinäkin tapauksessa oltaisiin todennäköisesti menty naimisiin mielummin pienemmässä kirkossa, esim. tuomiokirkon kryptassa.

  Ei olla kovinkaan uskonnollisia, mutta tavallaan uskonto on jollain tapaa mulle tärkeä, en osaa tarkkaan määritellä mihin uskon ja miten, mutta vaikeissa tilanteissa mulle uskonto tuo tiettyä lohtua. Kai se sitten jotenkin vaikuttaa tuo uskonnon pienikin läsnäolo, että haluaa kirkollisen vihkimisen? :D Vitsailin aina, että eroan kirkosta heti, kun kirkkohäät on pidetty, mutta jos meille lapsia tulee, niin kyllä me ne ev.lut. kirkkoon kastetaan, eli enpäs eroakkaan. :)

  Mutta vihkipaikalla vihkimisessä on puolensa! Vieraat ja te pääsette helpolla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti uskonnolla on oma merkityksensä siinä että kirkkohäät on tärkeät :) ihanaa että teillä on mieluinen kirkko! Meillä ei siis ole vihkiminen maistraatissa vaan juhlapaikalla ja ehkäpä jopa papin toimesta, katsotaan :)

   Tuollainen kirkossa uruilla soitettava musiikki on kyllä tosi upeaa, mutta jollain tavalla ei yhtään meidän tyylistä, eli senkin puoleen ehkä hyvä että päädyttiin vihkimisen juhlapaikalla :)

   Poista
 6. Mullekin kirkkovihkiminen on ehdoton ja muuta vaihtoehtoa ei ole. Se on mulla joku päähänpinttymä. :D Harmi että jouduit luopumaan haaveestasi, itekin oon pikkutytöstä asti haaveillut kirkon käytävästä ja sulhasesta joka odottaa alttarin toisessa päässä ja uruilla soitetuista kappaleista ennen- ja jälkeen vihkimisen. Miten te ajattelitte musiikkipuolen? :) Jos olisin vieraana häissä niin olisi todellakin enemmän kuin fine että vihkiminen tapahtuu juhlapaikalla. Niinkuin mainitsitkin, se on vieraille kaikista helpoin vaihtoehto, eikä ylimääräistä ajelu/kuljetusrumbaakaan tule. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirkkovihkimisessä on kyllä ehdottomasti oma tunnelmansa! :) Minulle itselle taas urkumusiikki ei ole mitenkään mieleistä, joten sinänsä tämä on hyvä ratkaisu. Vihkimisen musiikista ei ole vielä varmuutta, mutta toivon että meidän tuttavapiiristä löytyy joku laulamaan vihkimisessä. Kaikkein paras vaihtoehto olisi jos siskoni suostuisi laulamaan, mutta siitä ei ole vielä varmuutta. :)

   Poista
 7. Meillä oli taas ensimmäisenä vaihtoehtona nimenomaan juhlapaikalla vihkiminen ja nimenomaan juhlatiloissa. Suunnitelmat muuttuivat kun juhlapaikka itsessään vahvistui Helsingin kantakaupunkiin eikä ulkonavihkimiseen ollut oikein hyvää paikkaa. Saimme vielä mieluisen kirkon joten vihkiminen siirtyi tätä myötä. Kieltämättä pohdin myös miten suomen kesä meitä saattaisi koetella hääpäivänä joten kirkko on sinäänsä myös turvallinen vaihtoehto.

  Hieman kumminkin ehkä jopa harmistelen ettei meillä olekkaan ulkona vihkimistä, joten jäänkin innolla seuraamaan miten teillä tämä toteutus onnistuu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulkonavihkiminen on kyllä varmasti hyvä vaihtoehto, kiva kun jäät seurailemaan. :)

   Kiva kuulla myös että teillä suunnitelmat selvisivät muutoksista huolimatta ja saitte mieleisen kirkon varattua!

   Poista